Colecţia de Etnografie şi Artă Populară Bicazu Ardelean

In cladirea scolii din Telec (Paraul Caprei) s-a organizat un muzeu de arta populara si etnografie cu exponate care vorbesc deosebit de sugestiv despre viata si ocupatia din cele mai vechi timpuri a locuitorilor acestor meleaguri.

Prin contributia profesorului Barna Augustin Marcian si a sotiei sale Elena Barna s-a realizat aceasta colectie de etnografie si arta populara care ofera o imagine vie a obiceiurilor si traditiilor din valea Bicazului.

Dintre exponatele muzeului ne atrag atentia textile de interior caracteristice acestei zone dar si piesele de port popular traditional alaturi de ustensilele casnice folosite de localnici. Costumele populare impresioneaza prin maiestria cu care sunt confectionate, albe ca spuma laptelui si cu cusaturi cu negru, galben, verde, albastru, iar bunditele au aplicate cusaturile care incanta ochiul direct pe pielicica de miel.

Mai putem admira masti traditionale care fac parte din obiceiurile comunei, cea mai des intalnita fiind costumatia caprei care este alcatuita dintr-un covor romanesc impodobit cu batiste cu motive nationale, panglici, oglinzi si margele in siraguri lungi.

Aici mai pot fi vazute si formele traditionale ale unei locuinte specifice satului de munte romanesc, dar si a unei stani asezata pe pasune formata dintr-o singura incapere care are intr-o parte vatra cu cracini sau cujba pe care se atirna caldarea de fiert zarul din care se obtine urda, si in cealalta parte ceaunul pentru mamaliga.

Toate acestea reprezinta o interesanta zestre a obiceiurilor si traditiilor acestei zone care se mai pastreaza si astazi in satele marginase ale comunei.

Adresa: sat Telec, com Bicazu Ardelean, jud. Neamt;
Telefon: Primaria Bicazu Ardelean – 0233255301
Infiintat: prof. Barna Augustin Marcian