Peştera Toşorog – Bicazul Ardelean

Pestera Tosorog este situata in partea de nord-est a Muntilor Hasmas, la aproximativ 28 km de orasul Bicaz, pe teritoriul comunei Bicazu-Ardelean.

Pestera Tosorog este declarata rezervatie mixta si cunoscuta de localnici sub denumirea de Jgheabul cu gaura. Asezata pe Valea Caprei cu o lungime de peste 420 m este considerata cea mai mare pestera formata din conglomerate. Intrarea in primele doua sali ale pesteri este usor accesibila vizitatorilor dupa care traseul continua printr-o gaura de 4-5 m unde, datorita umezelii de pe pereti, se recomanda folosirea unor tehnici de asigurare.

In Pestera Tosorog vietuieste o importanta colonie de lilieci care sunt pe cale de disparitie datorita distrugerii habitatelor preferate din interiorul pesterii. Ea prezinta insa un interes deosebit pentru cercetatori fiind refugiul unei specii de lilieci ce trebuie sa beneficieze de o atentie speciala.

Din cauza faptului ca vizitarea pesterii nu se face intr-un cadru organizat, in ultimii ani multi dintre vizitatori au adus-o intr-o stare de degradare ireparabila. Pestera nu este electrificata si nu dispune de amenajari care sa faciliteze accesul. In prezent, se fac demersuri pentru a putea fi amenajata si deschisa turistilor pentru vizitare in prezenta unui ghid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *