Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş

La o distanta de doar 20 de km de orasul Bicaz, Cheile Bicazului reprezinta una din cele mai atragatoare zone turistice ale tarii. Amplasate in partea centrala a Muntilor Hasmas, apartin Carpatilor Orientali, sunt delimitate la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 m) si la sud-est de Suhardul Mic (1352 m).

Acestea fac legatura intre judetele Neamt si Harghita. Cheile, cu o lungime de 8 km, ce se intind intre statiunea Lacu Rosu si satul Bicazul Ardelean, sunt formate de raul Bicaz si afluentii sai (din care cel mai important este Bicajelul) si leaga Transilvania de Moldova.

Zona este strabatuta de drumul transcarpatic DN 12C ce leaga orasul Gheorgheni de Bicaz.Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusete deosebita. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri de o deosebita frumusete (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrari). Toate micile cursuri de apa afluente Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului.

Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului – un masiv stancos de 1120 m altitudine, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 m) si Piatra Arsitei (835 m). Printre alte stanci mai deosebite din zona amintim Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Din Cheile Bicazului putem face excursii la Saua Cupas (1275 m), la Cupaseni, Saua Tifrea (1002 m), Piatra Poienii (1125 m), Cheile Bicajelului, Cheile Sugaului, etc. Pe parcursul serpentinelor din Chei, exista mici magazine cu suveniruri, cu produse realizate de artizanii din zona. Ele dau o nota aparte acestor locuri, si beneficiind de impactul emotional al turistilor vrajiti de frumusetea peisajului, comerciantii incearca sa vanda mici amintiri turistilor.

Cheile Bicazului, datorită mărimii lor impresionante reprezintă o adevarată atracţie turistică cu peisaje spectaculoase şi posibilităţi multiple de agreement. Acestea au fost săpate de apele Bicazului în calcarul jurasic al masivului Hăşmas pe o lungime de 6 kilometri şi o adâncime de aproximativ 300 metri, într-o zonă muntoasă dominată de pereţi verticali de stâncă, vegetaţie montană şi peisaje deosebite.

În Cheile Bicazului există locuri care abia aşteaptă să fie descoperite, peisaje sălbatice şi deosebite ce stau ascunse după pereţii stâncoşi care parcă se întâlnesc în cer. Valea foarte îngustă alături de cascade, stânci izolate, guri de peşteri şi pereţi stâncoşi, formează împreună aceste locuri pitoreşti încărcate de legendă, care ne impresionează prin frumuseţile lor unice. Această faţă necunoscută a acestor locuri poate fi admirată de turiştii dornici de aventură, zona fiind străbătută de o sumedenie de poteci ascunse, pe care se poate ajunge în siguranţă acolo sus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *