Muzeul de Artă Iulia Hălăucescu – Tarcău

Muzeul de arta “Iulia Halaucescu” a fost inaugurat in noiembrie 2003 la comuna Tarcau, in cladirea in care a functionat “fosta scoala a invatatorului”. Cu sprijinul autoritatii locale dar si a numerosi sponsori iubitori de arta, a fost reconstruita cladirea in proportie de 80 la suta si amenajata pentru a deveni muzeu. Expozitia permanenta a muzeului se intinde pe o suprafata de 100 de metri patrati amenajati asemenea unui tarim de poveste, care dezvaluie farmecul Tarcaului de alta data.

Cladirea muzeului cuprinde sase sali care adapostesc aproape 120 de lucrari plastice, dar si obiecte personale ale artistei care a fost supranumita “doamna acuarelei romanesti”. Toate obiectele si lucrarile expuse in muzeu au fost donate de Iulia Halaucescu comunei sale natale, Tarcau.

In salile destinare “desfatarii ochiului si mintii” sunt expuse picturi cu peisaje si numeroase portrete, care reprezinta familia artistei, dar si mari personalitati ale vietii culturale nemtene, printre care se afla Constantin Matase si G.T. Kirileanu.

Muzeul, prin lucrarile si obiectele expuse, reuseste sa ne redea un crimpei din viata artistei. Numeroasele obiecte de mobilier, alaturi de documente si obiectele ornamentale refac atmosfera casei in care a copilarit pictorita Iulia Halaucescu.

Adresa: com. Tarcau, jud. Neamt;
Program vizitare muzeu:
Octombrie – Martie : zilnic: 09-17
Aprilie – Septembrie : zilnic: 10-18
Luni: inchis.