Lacul artificial “Izvorul Muntelui” – Rezervaţie acvatică

O alta atractie turistica este si Lacul de acumulare” Izvorul Muntelui” (35km lungime pe o suprafata de 33 km2), cunoscut si sub numele de “Lacul Bicaz”. Acesta este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania, fiind situat pe cursul superior al raului Bistrita. Locul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic de la Bicaz, adevarat gigant cu o înaltime de 127 m, a carei ridicare a cerut excavarea a mai mult de 170.000 m3 de stânca. Din el se alimenteaza centrala hidroenergetica Bicaz-Stejaru.

Pe buna dreptate, Lacul Izvorul Muntelui este numit “Marea dintre munţi”. Închipuiţi-vă o oglindă de apă cu o lungime de circa 35 km, în suprafață de vreo 32 kmp, desfăşurată în spatele unui baraj înalt de peste 120 m.

Portul amenajat în apropierea barajului (Complexul Turistic Naval Port Bicaz), este locul de unde pleacă cursele de agrement pe lac. In apropiere, la cca. 150 m de port, aflam un complex turistic nou, cochet, numit “Ancora”. În port există un hotel plutitor, căsuţe pentru cazare precum şi o terasă plutitoare pentru a servi preparate din peşte și mâncăruri specific moldoveneşti.

Dacă am venit cu prietenii şi dorim să facem o plimbare pe lac pentru a descoperi noi frumuseţi, putem închiria o barcă, o hidro-bicicletă, o şalupă, ori, pur şi simplu, să ne îmbarcăm pe unul din vaporaşe (Reşiţa sau Tuşnad), pentru o mini-croazieră către Viaductul Poiana Teiului, din “Coada Lacului”, cum și-a căpătat numele locul.

Pe parcusul plimbării pe undele lacului, de pe punte vom observa pensiuni iţindu-şi acoperişurile roşii dintre brazi, panorama cu satele muntenilor cocoţate pe dealuri şi coborând cu casele până aproape de mal, vom vedea desigur, Viaductul şi misterioasa Piatra Teiului. Apoi, după ce vaporaşul virează pe calea de întoarcere, vom admira alte peisaje încântătoare, mai ales când intrăm într-un mic estuar pe care-l formează pârâul Izvorul Alb la confluenţa cu apele laculuiː vom vedea Ceahlăul cum se oglindeşte în luciul lacului, locul de campare, pensiunile şi căsuţele din zona amenajată a Baicului, frumuseţi care ne vor rămâne în suflet.

Putem aminti deasemenea,ca Lacul Izvorul Muntelui are statut de Rezervaţie Acvatică. În adâncurile lui mişună specii de clean, mreană, biban, scobar, porcuşor, babuşcă, clean, renumita lostriţă, obleţ şi bineînţeles, păstrăv. De aceea, o să vedem mulţi pescari pe malurile lacului, încercându-şi măiestria.

Adâncurile lacului se pare că ascund comori ancestrale. Scafandrii de aici au descoperit de curând, pe fundul lacului, lespezi cu rune, vestigii ale unui cimitir pelasg (pelasgii sunt cea mai veche populaţie de pe continent, care vorbeau o limbă protolatină). Interesant este că tot pe cursul râului Bistriţa, mai în amonte, s-a găsit o plăcuţă cu o scriere veche de peste 10 mii de ani, aparţinând aceleiaşi populaţii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *