De catva ani in urma, păsări migratoare, pe care de obicei le întâlnim în Delta Dunării și în zonele lacustre din sudul Europei, s-au stabilit pe lacurile Bistriței, în aval de Lacul Izvorul Muntelui, cu precădere pe lacurile Pângărați și Vaduri.
Aflându-se într-o zonă în care, altădată, pe parcursul iernilor, se formau impresionante poduri de gheață peste apele Bistriței, pe cele două lacuri se adună astăzi mai multe specii de rațe (mare, sulițar, sunătoare, moțată, sau cu cap castaniu), lebede de iarnă, lișite , populații de pescăruș argintiu, lebede de vară, corcodel mic. Mai rar, se pot vedea exemplare de mătăsari, cufundari polari, egrete și ferestrași mici.
Dealtfel, lacurile Vaduri și Pângărați au fost desemnate arii de protecție specială avifaunistică și prezintă, pe lângă habitatul inedit, peisaje cu mare grad de atractivitate atât vara cât și iarna.
Este mereu o încântare si pentru localnici, care sunt mai obișnuiți cu acest tablou al grațiilor și mai ales pentru turiștii ce se opresc să admire cârdurile de păsări și să le fotografieze.